Wat zeggen de leden

Piet (1956)

Eind 2017 sloot de sportschool Anybody bij het Van der Valk Hotel en zocht ik naar een alternatief bij
mij in de buurt. Ik doe veel aan sport, o.a. tennis en karate, en Aikido bij Keihatsu leek me wel wat.
Keihatsu is een kleine club die traint in een gymzaal waarbij matten worden neergelegd om te
kunnen ‘vallen/rollen’. Er is een jeugdgroep en een groep voor volwassenen (mannen en vrouwen).
Het is een technische sport waarbij centreren van het gewicht, roteren om de as en extensie van de
armen een belangrijke rol spelen.

De bedoeling van Aikido is eigenlijk het gevecht te ontlopen, neutraliseren. Het is daarbij niet de
bedoeling veel kracht te gebruiken (de trainingen zijn dan ook niet intensief), maar juist door
behendigheid de tegenstander uit te schakelen. Door bij een aanval weg te draaien en de balans van
de tegenstander te verstoren kun je deze naar de grond manoeuvreren. Soms wordt een klem
ingezet. Je traint met partner afwisselend de aanval en de verdediging, dus het leren vallen door te
rollen wordt veel geoefend.

Herman is een gedreven trainer die veel uitleg geeft over het hoe en waarom van de techniek en
Aikido in z’n algemeenheid. Het is niet alleen een fysieke training, maar Herman stimuleert ook je
bewustzijn door je te laten nadenken over bepaalde situaties. Herman geeft alle deelnemers de
benodigde aandacht en streeft naar een hechte groep.

 

Peter (1981)

Beste bezoeker, welkom op de site. Mijn naam is Peter en ik doe nu al 6 jaar Aikido. 5 jaar heb ik het gedaan bij een andere club en na veel zoeken ben ik bij Sensei (leraar) Herman Hebbes uitgekomen. Hij geeft een goede balans van zijn oefeningen (opwarming en gezamenlijk) en heeft heel veel kennis op de uitvoering er van en waarom.

Waarom doe ik Aikido? Ten eerste was het om zelfverdediging, maar nu vind ik het een vorm van fysieke yoga. Je hersenen en spieren worden beiden zo aan het werk gezet dat, aan het einde van de les, er totale ontspanning is in het hele lichaam.

Deze krijgskunst (geen sport of wedstrijdelementen) is minder intens dan de vele vechtsporten en daarom zeer geschikt voor jong of oud en elk geslacht (kom er bij vrouwen!).

Wat houdt het voor mij in? Het is de energie van je partner overnemen en dan omzetten naar de richting die je zelf wilt. Zelf vind ik het een soort jazz, waar je een soort van puzzel op vele manieren kan oplossen. Wees daarom niet gefrustreerd of overdonderd de 1e les, want na 6 jaar ben ik eigenlijk nog een beginner van wat ik weet.

Ik hoop je te zien de volgende keer bij de les en met je te kunnen trainen!