Zen Mind

Zen is een vorm van boeddhisme die vanuit India via China naar Japan is gereisd. Het bleek van praktische waarde te zijn voor de samurai die dagelijks met de dood geconfronteerd konden worden. Hieronder een aantal begrippen die voor de beoefening van Aikido een rol spelen.

ShoShin
Shoshin of beginners geest geeft aan dat je bewustzijn die van een beginner moet zijn. Dit betekent niet dat je zonder ervaring moet zijn, maar dat je onbevooroordeeld in je training moet staan. Je moet als het ware voorbereid zijn om elk moment als leermoment te kunnen ontvangen. Meer weten zorgt vaak voor minder kunnen leren. Dat probeer je met shoshin te voorkomen. Het bereiken van shoshin is niet iets nieuws ontdekken, maar het herkennen van je onderliggende mechanismen die de directe verbinding zijn tussen de binnenwereld en buitenwereld.

FudoShin
Fudoshin is de onbeweegbare geest. Deze bewustzijnstoestand geeft aan dat niks je uit evenwicht kan brengen. Het komt overeen met complete verzonkenheid in je centrum. Je geest is onaantastbaar voor invloeden van buiten en binnen. Je kent geen angst, twijfel, verwarring of haast.

Mushotoku
Mushotoku is de geest die geen persoonlijk gewin zoekt. Deze toestand geeft aan dat je niet uit bent op applaus of dat je afkeuring probeert te voorkomen. Je traint zuiver en alleen voor het trainen zelf. Je traint zonder resultaat ervoor terug te verwachten.